تجهیزات حفاظت فردی

از آنجا که همیشه باید حتی الامکان از وقوع هر حادثه‌ای پیشگیری کرد بنابراین استفاده از تجهیزات حفاظت فردی یک امر واجب و ضروری محسوب می‌گردد زیرا گاهی ممکن است عدم استفاده از این تجهیزات منجر به مرگ افراد شود. تجهیزات حفاظت فردی یا Personal Protective Equipment وسیله‌هایی هستند که برای حفظ جان افراد استفاده می‌شود. این تجهیزات باید با نوع کار و شرایط کار تناسب داشته باشد تا از هرگونه حادثه ناگوار پیشگیری شود.

انواع تجهیزات حفاظت فردی

تجهیزات حفاظت فردی شامل کلاه ایمنی، حفاظت از چشم و صورت، حفاظت از گوش، حفاظت دستگاه تنفسی، حفاظت از پا، حفاظت دست و لباس کار است که در زیر درباره هر یک از این موارد صحبت شده است. مجموعه ابزاری است كه، برای حفظ از تماس مستقيم با عوامل زيان­‌آور در محيط كار و ازبین بردن اثرات مخاطره­‌آميز در محل كار توسط فرد استفاده می­شود و همچنین قانون کار، فرد را ملزم به استفاده از این تجهیزات می­کند و عدم رعایت نکردن این قوانین باعث خسارتهای جانی و مالی زیادی میشود که در ادامه به معرفی مهم­ترین آنها می­‌پردازیم.

محافظت از چشم و صورت

گوشی ایمنی

دستکش ایمنی

کفش ایمنی

کلاه ایمنی

لباس کار

دستکش ایمنی

تجهیزات فردی و آموزش استفاده از آنها

۱-کمربند ایمنی: این نوع کمربند برای کار در ارتفاع استفاده میشود. قبل از کار با کمربند ایمنی باید از سالم بودن کمربند اطمینان حاصل نمود به این خاطر که پاره بودن کمربند باعث به خطر افتادن جان کسی میشود که از آن استفاده می­کند. کمربند را به وسیله چفت و بندهایی که دارد اول به یک میله مطمئن میبندیم و بعد آن را دور کمر می­اندازیم و محکم سفت میکنیم تا در صورت اتفاقی ناخواسته از سقوط ما جلوگیری نماید. معمولا دو نوع کمربند وجود دارد دونقطه­ای و چند نقطه­ای. کمربند دو نقطه­ای فقط دور کمر را دربرمی­گیرد ولی کمربند چند نقطه­ای چند عضو از بدن نظیر پشت شانه­ها را نیز دربر میگیرد.

۲-کلاه: کلاه جز مهم­ترین تجهیزات حفاظت فردی است به گونه­ای که در برخی از کارها و یا کارگاه­ها، قانون ما را ملزم به استفاده از کلاه میکند یا حتی کار بدون استفاده از کلاه صورت نمی­گیرد. کلاه استاندارد دارای چانه­بند و چفت زیر گلو میباشد تا به صورت کامل به سر بچسبد.

اولین بحث در انتخاب یک کلاه سایز مناسب و نوع کلاه برای محیط کار میباشد برای مثال در محیط کار ساختمانی حتما باید از کلاهی استفاده کرد که دارای استاندارد لازم برای محیط ساختمانی باشد همچنین ما را از خطرات احتمالی کار محیط ساختمانی حفظ کند و یا خسارات وارده از سقوط اجسام بر روی سر را به حداقل برساند.

چند نوع کلاه ایمنی

کلاه آتش­نشانی

مهمترین کلاه ایمنی می‌باشد. این کلاه، آتش نشان­‌ها را در مقابل گرمای آتش حفظ می‌کند و خود کلاه در برابر گرما مقاوم است.

کلاه نجاری

این کلاه در برابر ضربه ناگهانی مقاوم می‌باشد همچنین جنس این کلاه از pvc  است.

کلاه کار ساختمانی

این کلاه ضربه ناگهانی اجسام در حال سقوط از ساختمان یا محل کار را کاهش می‌دهد معمولا جنس این کلاه از فیبر فشرده یا  pvc  می‌باشد.

کلاه ماسک جوشکاری

کلاهی است که با بقیه کلاه­‌ها متفاوت است به این خاطر که بجز سر، صورت را نیز می‌پوشاند همچنین این کلاه از سر و صورت در برابر گرما و بریده آهن حفاظت می‌کند. جنس این کلاه معمولا از پلاستیک فشرده می‌باشد. 

کلاه روگوشی

این کلاه بجز سر، روی گوش را نیز می‌پوشاند واز گوش‌­ها نیز مراقبت به عمل می‌­آورد.

۳-دستکش: دستکش نیز از تجهیزات محیط کار می‌باشد که باعث میشود دستمان از آسیب‌های احتمالی نظیر ساییدگی، خراشیدگی و سوختگی در امان باشد. یک دستکش باید از نوک انگشت­های دست تا اتصال مچ را بپوشاند مگر در کارگاه­‌هایی که دستکش مخصوص خود را دارند یا قانون استفاده از دستکش، ملزم به اجرا نمی‌باشد. همچنین دستکش­‌ها را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. 

دستکش پزشکی

معمولا این نوع دستکش در درمانگاه و بیمارستان و آزمایشگاه استفاده میشود و جنس آن از لاتکس می‌باشد.

دستکش آهنی

این نوع دستکش استفاده فراوانی ندارد و معمولا در کار آهنگری استفاده میشود همانگونه که از نام این دستکش پیداست جنس آن از آهن می‌باشد.

دستکش پارچه ­ای

جنس این نوع دستکش از پارچه یا نخ می‌باشد و در کارگاه­‌های شیرینی پزی برای بیرون آوردن شیرینی از فر استفاده میشود.

دستکش پلاستیکی

این نوع دستکش استفاده فراوانی دارد معمولا برای بسته­‌بندی غذاهای خانگی استفاده میشود و جنس این نوع دستکش از پلاستیک می‌باشد.

۴-کفش کار: پزشکان دریافته‌­اند که پا قلب دوم انسان است سلامتی پا بر روی سلامتی بدن تاثیر به سزایی دارد. از این رو برای هر شغلی یک نوع کفش مناسب ساخته شده که از پاها در محیط کار حفاظت میکند به همین خاطر به این نوع خاص، کفش کار می‌گویند.

۵-لباس فرم یا لباس کار: معمولا برای هر شغلی، لباسی مناسب آن شغل وجود دارد که به آن لباس فرم یا لباس کار میگویند.

۶-گوشی یا هدفون: این وسیله از ورود صداهای ناهنجار محیط کار به داخل گوش جلوگیری به عمل می‌­آورد واز رسیدن آسیب احتمالی به پرده گوش ممانعت می‌کند. گوشی از اصلی­ترین ابزارهای کار در محیط‌­های پرسروصدا می‌باشد.

4 مورد از مهم‌ترین وسایل حفاظت فردی درمقابل مواد شیمیایی:

۱.دستکش: جز مهمترین نوع وسایل حفاظت در مقابل مواد شیمیایی میباشد. باتوجه به اینکه مواد شیمیایی از طریق پوست نیز جذب میشوند استفاده از دستکش ایمنی امری واجب است.

۲.ماسک: اگر مواد شیمیایی به شش ما نفوذ کند باعث صدمات جبران ناپذیری خواهد شد از این رو استفاده از ماسک امری حیاتی میباشد

۳.لباس مخصوص: این نوع لباس از مابقی لباس­های محیط کار متفاوت است واز ورود مواد شیمیایی بر روی سطح بدن جلوگیری به عمل می­آورد. این نوع لباس دارای استاندارد خاص خود میباشد.

۴.عینک با محافظ دور چشمی: این نوع عینک با عینک معمولی اندکی تفاوت دارد و همچنین دارای کناره میباشد که از ورود مواد شیمیایی به داخل وکنار چشم جلوگیری میکند. چنانچه مواد شیمیایی وارد چشم شوند صدمات جبران­‌ناپذیری به بار می­‌آورند.

مهم‌ترین تجهیزات حفاظت فردی در کار با برق

۱.کفش عایق: از مهمترین تجهیزات فردی در کار با برق کفش عایق است. جنس کفش از پلی­ اوکتان و یا پلاستیک فشرده محکم میباشد. به این نوع کفش، عایق میگویند زیرا جریان برق را ازخود عبور نمیدهد.

 ۲.فازمتر: این وسیله به تجهیزات حفاظت فردی تعلق دارد و قبل از کار با سیم، ابتدا باید نول یا فاز بودن آن را به وسیله فازمتر تشخیص دهیم.

۳.لباس کار با برق: این لباس کار از جنس پارچه پلاستیکی است و برای کار با برق بسیار مناسب است و در برابر برق­گرفتگی نوعی عایق میباشد.

۴.اهم­‌متر: برای اندازه­گیری میزان ولتاژ برق استفاده میشود معمولا اهم­متر برای برق ضعیف استفاده میگردد.

۵.انبردست: از انبردست برای گرفتن و کندن پوسته سیم­های برق استفاده میشود.

۶.کمربند ابزار: به گونه­ای میباشد که ابزارهای لازم روی آن جاگیر میشوند و در راحتی کار نقش موثری دارد.

۷‌.سیم چین: از سیم چین برای کندن پوسته سیم استفاده میشود.

مهم‌ترین وسایل حفاظت فردی کار در ارتفاع

۱.کمربند ایمنی: این نوع کمربند به کارگران وصل شده و کارگران را از خطر سقوط احتمالی ایمن میگرداند.

۲.محافظ کناری: این نوع محافظ کارگران را تا حد امکان از خطر سقوط از کناره­ها ایمن میدارد و ارتفاع این محافظ حداقل ۶۰ سانتیمتر میباشد معمولا جنس آن از آهن و تخته­های چوبی است.

۳.تخته زیرپایی: این نوع تخته در زیر پای کارگر قرار میگیرد و باعث سهولت کار کارگران در ارتفاع میشود.

۴.کلاه ایمنی: این کلاه در برابر اجسامی که از ارتفاع سقوط میکند از کارگران محافظت مینماید و یا آسیب احتمالی را به حداقل میرساند.

۵.توری محافظ: این نوع توری بالای سر کارگر نصب میشود و از سقوط اجرام به سر کارگر جلوگیری به عمل می­آورد.

 

مهم‌ترین وسایل حفاظت فردی در کار ساختمانی:

 ۱. کفش: یکی از معیارهای مهم انتخاب کفش برای کار ساختمانی محکم بودن است و داشتن زیره محکم از دیگر ویژگی‌­های یک کفش کار است که از ورود اجسام تیز ساختمانی به داخل پا جلوگیری به عمل آورد و همچنین راحتی پا درکفش را مدنظر قرارداد و کفش باید مناسب با سایز پای  شخص باشد‌. محصولات حفاظت پا ایران سیفتی در عبارت لینک شده می توانید ببینید.

۲. کلاه داشتن: کلاه استاندار با قانون کار مد نظر بوده تا آسیب و خطرات ناشی برای سر کارگران یا ناظران کار را کاهش دهد یا آسیب وارده را به حداقل برساند.

۳. توری محافظ: برای محافظت از کارگران درحال کار و عابرین پیاده که از خیابان رد می شوند، بالای سر آنها نصب میشود تا در صورت سقوط اجسام از آسیب­های مالی وجانی جلوگیری به­ عمل آورد.

۴. نوار ساختمانی: این نوار از ورود افراد غیر متخصص به محیط کار جلوگیری به­عمل می آورد. یک نوع اعلان خطر می باشد همچنین افراد را از محیط کار باخبر میسازد.

۵. کمربند ایمنی: این کمربند مانع سقوط افراد میگردد.

۶. تابلوی کارگران مشغول به کارند: این تابلو برای ساختمان درحال ساخت که به حاشیه جاده اصلی نزدیک هستند نصب می‌گردد و راننده و افراد را از خطر احتمالی آگاه می سازد

۷. ماسک: برای محیط ساختمانی درحال ساخت که  گردوخاک و غبار آن فراوان باشد استفاده میگردد. ماسک نقش بسزایی در حفاظت از ریه­‌ها دارد.

۸. داربست: باعث میشود که وسایل و تخته­‌های چوبی روی آن به خوبی جا بگیرد و باعث سهولت در کار می‌شود. همچنین داربست‌ها را میتوان با توجه به نیاز کار ساختمانی نصب کرد و داربست شکل پذیری بالایی دارد.

۹. کپسول آتش­نشانی: امروزه وجود این  نوع کپسول بر کسی پوشیده نیست تا در برابر خطرات احتمالی آتش سوزی از این کپسول استفاده کنیم.

 

8 مورد از مهم‌ترین تجهیزات حفاظت فردی

۱.دستکش: از ارتباط مستقیم دست با بیمار جلوگیری میکند و باعث کاهش بیماری­های عفونی واگیردار میشود همچنین نقش موثری در کنترل بیماریهای عفونی واگیردار دارد.

۲.کاور یا بدن پوش: این نوع کاور به صورت کامل بدن را پوشانده و از ورود ویروس و میکروب روی سطح بدن ما جلوگیری به عمل می آورد.

۳.کلاه بیمارستانی: این کلاه از ریزش مو به داخل محیط بیمارستان جلوگیری به عمل می آورد همچنین از نشستن گردوخاک روی سر ممانعت میکند.

۴.کاور صورت یا شیلد: این نوع کاور صورت را پوشانده از نشستن گردوخاک و ویروس بر روی صورت جلوگیری می کند.

۵.ماسک صورت: از انتقال بیماری و ویروس به بدن جلوگیری به عمل می آورد و نقش بسزایی در کنترل بیماری­های ویروسی و عفونی دارد باتوجه به گفته پژوهشگران شخصی که ماسک میزند تا ۵۰درصداز بیماری­­های تنفسی در امان میباشد. همچنین می توانید برای آشنایی با محصولات حفاظت تنفسی در این بخش همراه ما باشید

۶ .کاور کفش: این نوع کاور روی کفش را پوشانده واز ورود ویروس از کفش به محیط کار و بالعکس جلوگیری به عمل می­آورد.

۷.شلوار مخصوص: این شلوار برای محافظت از کمر به پایین  شخص میباشد و در برابر ورود عوامل بیماری زا نقش بسزایی دارد.

8.روتختی: برای محافظت از سایش بدن بیمار به تخت، روتختی استفاده می شود. روتختی­ها معمولا از جنس پلاستیک می باشند تا در موقع تمیز کردن با الکل جمع نشود.

تجهیزات حفاظت فردی ppe

ppeمخفف واژه Personal Protect Equipment است  که به معنای تجهیزات حفاظت فردی میباشد همچنین ما را در چگونگی استفاده از این تجهیزات راهنمایی می کند. این تجهیزات شامل کفش، لباس، دستکش، کلاه و…میباشد.

 همچنین   ppeدرباره چگونگی محیط کار با شرایط استاندارد سخن به میان آورده است.  ppe رامیتوان جامع­ترین قوانین استفاده از تجهیزات دانست که افراد را با محیط کاری سازگار میکند و چگونگی حفاظت از افراد در محیط کار را بیان مینماید. هرچه بیشتر این قوانین را رعایت کنیم کیفیت بهتری در نحوه کار وجود خواهد داشت.

حفاظت از کارگاه و تجهیزات و نیروی انسانی طبق اصول ppeدراین اصل آمده است که اول ایمنی بعد کار و ایمنی را مقدم بر کار دانسته. همچنین در اصولppe درمورد استفاده از تجهیزات آمده است که هرگز تجهیزات تیز را در جیب نگهداری و حمل نکنید زیرا که باعث صدمات شدیدی میشوند وباید هر وسیله جهت حمل و نگهداری را در جای مخصوص به­خود قرار دهیم و در موقع لزوم از آن استفاده کنیم.

استفاده از وسایل استاندارد در اصول ppe: در اصول ppe گفته شده که حتما از وسیله­‌هایی استفاده کنیم که استانداردهای لازم برای محیط کار را داشته باشند.

طبق نظر ppe در محیط یک کارگاه بالای ده نفر، یک نفر ناظر تحت عنوان  مهندس بهداشت و ایمنی  کار وجود داشته باشد و چگونگی کار ایمن برای کارفرما و کارکنان را  شرح دهد و از بروز حادثه‌های خطرناک در محیط کار جلوگیری به عمل آورد.

×
واتساپ
اینستاگرام
پشتیبانی آنلاین

تجهیزات ایمنی ایران

فرم مشاوره رایگان

متن سربرگ خود را وارد کنید