هارنس 

هارنس (Harness) یکی از تجهیزات کار در ارتفاع برای ایمنی افراد در موقعیت‌های خطرناک است که فرد را به طناب متصل می‌کند. ساده‌ترین شکل هارنس یک طناب یا بند نایلونی است که دور کمر می‌پیچد. این ابزار دردسرساز بود، بنابراین هارنس‌ها به تدریج تکمیل شدند تا ایمنی و راحتی بیشتری برای مردم ایجاد کنند.

لیست محتوا

اولین هارنس توسط کوهنورد هلندی (ژان ایمیک) در سال های پایانی قرن نوزدهم اختراع شد و به ثبت رسید. امروزه از هارنس به عنوان وسیله‌ای برای کارکردن افراد در ارتفاع جهت جلوگیری از سقوط استفاده می‌شود و از پرتاب شدن آن ها جلوگیری می‌کند. این محصول از تسمه‌های چرمی یا فلزی ساخته شده است که به طور منظم به هم متصل می‌شوند و بدن را می‌پوشاند تا در صورت سقوط ناگهانی افراد را معلق نگه دارد.

 قلاب‌های هارنس که به فرد متصل می‌شوند در موقعیت‌های مختلفی مانند جلوی فرد، پهلوها و پشت کمر قرار دارند. از جمله مواردی که در خرید هارنس باید به آن توجه کنید، ضریب ایمنی محصول، دوخت و نوع مواد مصرفی و همچنین استحکام و استقامت طناب یا تسمه است. اگر حیوان کوچک یا اشیایی درون یک چاه کم عمق افتاده باشد، به کمک این وسیله می‌توانید آن را خارج کنید. مجموعه ما در زمینه فروش این محصول با تمام تخصص هایش و ارائه مشاوره رایگان به مشتریان می‌باشد.

برندهای مختلفی این وسیله حفاظتی را تولید می کنند؛ دو برند مطرح تولید کننده هارنس کایا سیفتی (KAYA SAFETY) و اسکای لاتک (SKYLOTEC) نام دارند. گروه تجهیزات ایمنی ایران انواع هارنس های معمولی و هارنس فول بادی تولید شده توسط این دو برند را به فروش میرساند. در ادامه انواع مدل های هارنس برند KAYA SAFETY و SKYLOTEC معرفی شده و به بررسی ویژگی های هر کدام از آن ها می پردازیم.

حمایل بند

ماهیت اصلی هارنس‌ها بر اساس ایمنی فرد می‌باشد ولی هارنس‌ها به تدریج شروع به تغییرات بسیاری کردند که در حوضه‌های مختلف استفاده می‌شود. رعایت اصول ایمنی در موقعیت‌های مختلف جان افراد را نجات می‌دهد. انواع هارنس شامل موارد زیر است.

  1. هارنس کار با طناب (راپل)
  2. هارنس‌های دکل بندی سیمبانی
  3. هارنس جلوگیری از سقوط 
  4. هارنس فول بادی

شاخص های مهم در انتخاب یک هارنس مناسب برای دسترسی با طناب:

  1. قابلیت تنظیم سایز برای تکنسین برای وقتی که بیشترین و کمترین لباس را بر تن دارد.
  2. بر اساس کاربرد و نوع کاری که در ارتفاع انجام می شود پاسخگو بوده و پشتیبانی لازم را فراهم کند.
  3. قابلیت اتصال ابزارهای صعود، ابزار های فرود، ابزار های پشتیبان، لنیارد های تهجیزات و لنیاردهای کارگاهی قابلیت اتصال و کار کردن با صندلی (یا پودیم)
  4. مقاوم بودن قسمت های تنظیم کننده هارنس در برابر لغزش (تغییر سایز آهسته در اثر فشار)
  5. مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش
  6. مقاومت در برابر مواد شیمیایی، سایش و خراشیدگی

هارنس کار با طناب (راپل)

به پایین امدن با طناب را راپل میگویند. در دوران نچندان دور از این تکنیک (استفاده از راپل) در شرایط سخت برای نجالت جان افراد استفاده میکردند اما امروزه  با بروز شدن ابزارها  انجام هر کاری در ارتفاع با راپل بسیار اسان و امن تر شده است . بلد بودن کار با هارنس برای کسانی که با ارتفاع سر و کار دارند بسار ضروری و مهم است . استفاده از تجهیزات حفاظت فردی استاندارد و مناسب جزء اولین نکاتی است باید در کار رعایت شود .یکی دیگر نکاتی باید در کار استفاده شود استفاده از هارنس صحیح است هنگام انتخاب هارنس ایمنی ، مهم است که بسته به کاری که انجام می‌شود نوع صحیح هارنس را انتخاب کنید .

هارنس‌های دکل بندی سیمبانی:

کمربند هارنس دکل بندی سیمبانی  همانگونه که از نامش پیدا است اغلب به منظور فعالیت های دکل بندی  و مخابراتی و…استفاده می‌شود. منظور ایستایی بالا و پایین رفتن در ارتفاعات ساخته شده . این نوع از هارنس ها به کمرلند شلوار شباهت دارند . این محصول از یک  طرف با طنابی به قلاب سفت و محکم به کمربند و از طرف دیگر به مکان محکم متصل می‌شود .و اگر بخواهیم به برخی از ویژ‌گی این کمربند اشاره بکنیم می‌توان به طراحی زیبا ، قابل استفاده بودن در فعالیت های مختلف ، جنس عالی و با دوام ، کاربری راحت و اسان  این محصول اشاره کرد . 

هارنس جلوگیری از سقوط 

یک مدل بیسیک (پایه‌ای) از هارنس است که اغلب برای جلوگیری از سقوط  در لایف لاین های عمودی ، افقی و کار با داربست و… کاربرد دارد. حین انتخاب ابن مدل از هارنس باید به نکاتی توجه داشته باشید از جمله قلاب پشت یا قلاب سینه  بودن هارنس. قلاب پشت : برای لایف لاین های افقی ، داربست و… مورد استفاده قرار میگیرد زیرا هنگام سقوط با کشیده شدن قلاب از پشت سقوط به صورت ایمن اتفاق می‌افتد. قلاب سینه : اغلب در لایف لاین های عمودی کاربرد دارد و هنگام سقوط با کشیده شدن بدن به سمت جلو باعث دور شدن صورت از نردبان عمودی دکل یا ستون ها می‌شود.

هارنس فول بادی صنعتی 

گاهی اوقات لازم است تا تکنسین از یک سازه مانند دکل بالا برود و برای مدتی در قسمتی از یک سازه مستقر شود و فعالیتی در قسمتی از سازه انجام دهد. برای این نوع کار از سیستم موقعیت دهی به کار نیاز است. سیستم های موقعیت دهی به کار معمولا از یک هارنس تمام بدن (هارنس فول بادی) با یک نقطه ی اتصال برای موقعیت دادن به کار (مانند یک نقطه اتصال افقی و یا دو نقطه اتصال افقی) و سیستم محدود کننده سقوط با یک نقطه اتصال سینه ای یا پشتی استفاده کنند. هارنس هایی که برای این نوع از کار در ارتفاع استفاده می شوند برای کار معلق طراحی نشده اند و معمولا برای موقعیت دهی به تکنسین به صورتی که دستان تکنسین کاملا آزاد باشد، ساخته می شوند. این استاندارد اروپایی الزامات هارنس ها، برچسب ها، روش های آزمایش هارنس، الزامات درج شده توسط شرکت سازنده و بسته بندی هارنس ها را بیان می کند. سایر روش های پشتیبانی از بدن که در سایر استاندارد اروپایی مانند EN 358 و EN 813 و یا EN 1497 ممکن است بخشی شامل هارنس ها داشته باشند. سیستم های محدود کننده سقوط در استاندارد EN 363 شرح داده شده اند.

استاندارد ۲۰۰۲ ۳۶۱ EN

این استاندارد اروپایی الزامات هارنس ها، برچسب ها، روش های آزمایش هارنس، الزامات درج شده توسط شرکت سازنده و بسته بندی هارنس ها را بیان می کند. سایر روش های پشتیبانی از بدن که در سایر استاندارد اروپایی مانند EN 358 و EN 813 و یا EN 1497 ممکن است بخشی شامل هارنس ها داشته باشند. سیستم های محدود کننده سقوط در استاندارد EN 363 شرح داده شده اند.

اجزای مختلف هارنس

هارنس (Harness) یکی از تجهیزات کار در ارتفاع برای ایمنی افراد در موقعیت‌های خطرناک است که فرد را به طناب متصل می‌کند. ساده‌ترین شکل هارنس یک طناب یا بند نایلونی است که دور کمر می‌پیچد. این ابزار دردسرساز بود، بنابراین هارنس‌ها به تدریج تکمیل شدند تا ایمنی و راحتی بیشتری برای مردم ایجاد کنند.

حلقه ابزار هارنس

اکثر هارنس‌ها دارای چهار حلقه هستند اما تعدادی از مدل های هارنس دارای تعداد کمتر یا بیشتری حلقه ابزار هستند که برای حمل ابزار طراحی شده است. بعضی از هارنس‌ها قابلیت کم و زیاد کردن حلقه ابزار دارند.

توجه : از حلقه ابزار به هیچ عنوان برای اتصال به طناب استفاده نکنید.

سگک Buckles

سگک معمولا در کنار حلقه قرار می‌گیرد و از یک یا دو قسمت فلزی تشکیل شده است. حداقل باید یک سگک در هارنس وجود داشته باشد تا بتوان آن را تنظیم کرد..

حلقه بالاکشی Haul loop

حلقه بالا کش برای اتصال طناب دوم استفاده می‌شود و در همه ی مدل ها در پشت هارنس قرار می‌گیرد. از این حلقه نمی‌توان برای حمل بار استفاده کرد.

توجه : از این حلقه به هیچ عنوان نباید برای فرود استفاده شود 

وانباید برای فرود استفاده شود 

حلقه حمایت Belay loop

محکم‌ترین قسمت هارنس حلقه حمایت است. درهنگام فرود، کارابین پیچ را به این حلقه متصل می‌کنند.

توجه: تسمه و طناب به هیچ عنوان نباید به حلقه فرود وصل شود.

نقاط اتصال Tie–in points

نقاط اتصال شامل دو نقطه است که حلقه فرود را به بدنه هارنس متصل می‌کند. طناب تا تسمه باید به این دو نقطه وصل شود. نقطه شکست این نقاط بین 1200 تا 1400 کیلو گرم می‌باشد.

توجه: در هنگام فرود نباید از این نقاط با اتصال کارابین استفاده کنید. این کار باعث ضعیف شدن قدرت کارابین می‌شود.

نوار کشیRise/elastic

نوارهای کشی تسمه‌هایی هستند در بین دو حلقه پا و کمر بند قرار گرفته است.طول تسمه‌ها قاعدتا قایل تنظیم هستند. در مدل‌های دراپ سیت، تسمه‌ها قابلیت جدا کردن از کمربند را دارند.

خطرات هارنس

ایمنی یک هارنس از مهم‌ ترین نکات ایمنی است که کاربران و استفاده کنندگان هارنس باید به آن‌ها توجه کنند. بیشتر خطراتی که هنگام استفاده از هارنس‌ها وجود دارد عدم رعایت و قوانین و دستورالعمل‌های ایمنی است که جزء مهم ترین اشتباهات هنگام کار در ارتفاع است. برخی از این اشتباهات و سهل انگاری‌ها به شرح زیر است:

نامرتب بودن هارنس

رعایت نظم و انضباط از مهم ترین اصول ایمنی و کار است. در صورت پیچ و تاپ خوردن تسمه‌ها و کمربندها فشار بیشتری به بدن کاربر می‌شود. که این امر موجب وارد شدن فشار زیاد به بدن فرد و اینکه هارنس در معرض آسیب قرار گیرد، دارد. به دلیل حساسیت بالای کار در ارتفاع حتما باید این موضوع به درستی رعایت شود زیرا که ممکن ایت جان یک یا چند نفر به خطر بیفتد.

عدم استفاده از هارنس استاندارد

استفاده نکردن از هارنس استاندارد و غیر ایمن از اشتباهات بزرگی است که یک سری از افراد انجام می‌دهند. هارنس های غیر استاندارد می‌تواند جان افراد را به خطر بیندازد و هنگام کار در ارتفاع کاربر احساس راحتی نداشته باشد و دست و پا گیر باشد.

عدم سایز کردن هارنس

در صورتی که با بدن با هارنس فیت نباشد، امکان افتادن و خارج شدن بدن کاربر و احتمال سقوط شخص بسیار بالا است. علاوه بر این در صورتی که هارنس خیلی سفت و تنگ باشد، احتمال بی‌هوشی کاربر وجود دارد و خون در قسمت‌های مختلف لخته می‌بندد.

عدم بازرسی هارنس

قبل از استفاده از هارنس باید کلیه قسمت های آن بررسی شود. توجه داشته باشید که هارنس‌‌ها نباید دارای هیچ گونه سوختگی، بریدگی، زنگ زدن قسمت‌های فلزی و بریدگی باشند.

اولین جایی که بعد از پوشیدن هارنس تنظیم می‌شود کمربند آن است.این قسمت باید تا جایی سفت و محکم شود که با بدن فیکس شود و بدن را به خوبی نگه دارد.

نکته: سفت کردن کمربند طوری نباشد که فرد هنگام کار در ارتفاع اذیت شود و فشار زیادی به بدن وارد شود.

موقعیت کمربند هارنس روی کمر

محل قرار گیری کمربند دقیقا بالای نشیمن گاه است به طوری که از پشت روی گودی کمر باشد. پایین تر قرار دادن کمر بند باعث اذیت شدن فرد هنگام کار می‌شود.

تنظیم نقطه اتصال جلو هارنس

از این نقاط برای فرود استفاده می‌شود و قلاب یا حلقه برای اتصال باید دقیقا در جلو و مرکز هارنس قرار گیرد تا کاربر هنگام فرود تعادل لازم را داشته باشد.

تنظیم حلقه های پایی هارنس

حلقه ها باید به قدری محکم باشند که بتوان کف دست را بین حلقه و پا قرار داد.
توجه داشته باشید که هرچه حلقه ها سفت تر باشند، نقطه اتصال روی شکم کمتر می شود. سفت یا شل کردن حلقه های پا بر ارتفاع نقطه اتصال جلوی هارنس تأثیر می‌گذارد.

تنظیم کمربند های شانه ای هارنس

تنظیم کمربند شانه‌ای هارنس به نوع فعالیت و کار کاربر دارد که در هر نوع کار باید طبق دستورالعمل‌های آن کار باشد. برای مثال برای کار در ارتفاع و معلق شدن، این بندها باید به خوبی سفت شوند و در  راسته ی قفسه سینه قرار گیرد.

تسمه‌های پشتی هارنس باید دقیقا بین کتف ها قرار بگیرد. قرار گیری غلط این تسمه ها می‌تواند عواقب جبران ناپذیری روی شخص بگذارد.

×
واتساپ
اینستاگرام
پشتیبانی آنلاین

تجهیزات ایمنی ایران

فرم مشاوره رایگان

متن سربرگ خود را وارد کنید