سیستم اطفاء حریق

آیا تاکنون با آتش سوزی مواجه شده‌اید یا ترس رخ دادن این واقع را داشته‌اید؟ چه اقدامات پیشگیرانه‌ای جهت رخ ندادن آن انجام داده‌اید؟ آیا تجهیزات مورد نیاز هنگام بروز آتش سوزی را می‌شناسید یا آن‌ها را در دسترس دارید؟ به نظر شما سیستم اطفاء حریق چقدر می‌تواند مفید باشد؟ سیستم اطفاء حریق که به منظور جلوگیری از آتش سوزی در کارخانه‌جات و شرکت‌ها و همچنین منازل مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ قابلیت محافظت از اموال و افراد را در زمان ایجاد حریق دارد. این سیستم با بهره‌گیری از تجهیزات و فناوری‌های موجود به صورت کاملاً هماهنگ کار می‌کند و در صورت وقوع هر گونه حادثه‌ای اقدام به اطفاء حریق و جلوگیری از پیشرفت آتش می‌نماید.

محتوای صفحه

سیلندر کپسول آتش نشانی

کپسول آتش نشانی نوعی دستگاه است که برای اطفاء حریق و خاموش کردن آتش مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سیلندر‌های کپسول آتش نشانی می‌توانید به عنوان خاموش‌کننده‌های دستی و قابل حمل استفاده نمایید که با در نظر گرفتن نوع آتش، محتویات داخلی آن‌ها نیز تغییر خواهد کرد. در واقع محتویات کپسول آتش نشانی می‌تواند از آب، پودر و گاز و همچنین گاز دی اکسید کربن باشد. سیلندر کپسول آتش نشانی استوانه‌ای فلزی مستحکم و مبتنی است که از یک نوع ماده مخصوص برای خاموش کردن آتش استفاده می‌کند و زمانی که اهرم تعبیه شده در این دستگاه را فشار می‌دهید ماده با فشار بسیار زیاد از کپسول خارج خواهد شد.

در سیلندر‌های کپسول آتش نشانی یک لوله و مخزن تحت فشار آماده قرار دارد که در قسمت بالایی کپسول به یک شیر فنری متصل در بالای کپسول، سیلندر کوچکی تعبیر شده که با گاز فشرده مانند دی اکسید کربن یا هر ماده دیگری پر شده است. جهت استفاده از سیلندر کپسول آتش نشانی باید در ابتدا ضامن کپسول را بکشید و اهرم را به سمت پایین فشار دهید. با فشار دادن این اهرم در واقع یک میله که به شیر فنری متصل است حرکت می‌کند و مسیر خروجی باز می‌شود. در این حالت گاز فشرده شده به دلیل فشار ر‌ها خواهد شد و با سرعت قابل توجهی از مخزن به دهانه خروجی منتقل می‌شود.

باید توجه داشته باشید که سیلندر کپسول آتش نشانی را مستقیماً بر روی هدف آتش سوزی پخش کنید. به طور کلی می‌توان گفت کپسول‌های آتش نشانی با اندازه‌های مختلف و گاز‌های متفاوت عرضه می‌شوند که هر یک از آن‌ها برای اطفاء حریق و آتش سوزی‌های مختلفی کارایی دارند. این خاموش‌کننده‌های دستی و قابل حمل به پنج دسته کلی طبقه‌بندی می‌شود. کپسول‌های آتش نشانی آب، کپسول‌های مواد شیمیایی و مرطوب، کپسول آتش نشانی شیمیایی و کف، کپسول پودر و گاز و کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن از انواع مختلف خاموش‌کننده‌های دستی هستند.

با توجه به محیط و نوع آتش سوزی می‌توان انواع این کپسول‌ها را مورد استفاده قرار داد. لازم به ذکر است تمامی تجهیزات آتش نشانی که به منظور تسهیل در عملکرد این حرفه مورد استفاده قرار می‌گیرند. از آنجایی که کپسول‌های آتش نشانی انواع مختلفی دارند، بنابراین در ادامه به معرفی انواع آن‌ها پرداخته‌ایم. چنانچه در انتخاب هر یک از آن‌ها دچار تردید هستید، می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی ذکر شده در وب‌سایت با ما تماس حاصل کنید.

پودر و گاز

این کپسول آتش نشانی یکی از قوی‌ترین و پرمصرف‌ترین کپسول‌های آتش نشانی موجود به حساب می‌آید. به این خاموش‌کننده دستی، کپسول پودری نیز گفته می‌شود که ماهیت اصلی آن پودر است. در واقع از ترکیب چند ماده شیمیایی، پودر این کپسول آتش نشانی تهیه می‌شود. شما می‌توانید برای خاموش کردن شعله‌هایی که به واسطه بنزین و الکل و گاز‌های قابل اشتعال مانند اکسیژن و هیدروژن به وجود آمده‌اند از کپسول آتش نشانی پودری استفاده کنید. کپسول‌های آتش نشانی پودری دارای انواع مختلفی است. این کپسول‌ها شامل: بی‌کربنات سدیم، بی‌کربنات پتاسیم، بی‌کربنات پتاسیم با بنیان اوره، کلرید پتاسیم و فسفات آمونی می‌شوند.

توجه داشته باشید قدرت خاموش کنندگی این کپسول به پودر داخل مخزن ارتباط دارد. این موضوع به قدری حائز اهمیت است که قدرت خاموش کنندگی این نوع از کپسول‌ها را با نوع پودر استفاده شده در مخزن می‌سنجند. به همین منظور از پودر‌های بسیار با کیفیتی در سیلندر کپسول آتش نشانی پودری استفاده می‌شود که کیفیت بسیار بالایی داشته باشند و عملکرد بالایی را در زمان‌های اضطراری از خود نشان دهند. لازم به ذکر است در ایران بیشتر کپسول‌های آتش نشانی پودری از پودری به نام بی‌کربنات سدیم تشکیل می‌شود. از مهم‌ترین عوامل مؤثر و تأثیر‌گذار بر روی قیمت کپسول آتش نشانی، نوع پودر و میزان درجه استفاده از پودر است. همچنین قطعات دیگری بر قیمت سیلندر کپسول آتش نشانی پودری تأثیر‌گذار هستند.

آب و گاز

یکی دیگر از کپسول‌های مورد استفاده در اطفاء حریق که در مجموعه ما وجود دارد و بسیار مهم و پرکاربرد است؛ سیلندر کپسول آب و گاز است. زمانی که از خاموش‌کننده‌های آب و گاز استفاده می‌نمایید آب داخل کپسول با سرعت بسیار زیادی از مایع به بخار تبدیل خواهد شد. در واقع این کار سبب می‌شود تا مقدار بسیار زیادی از حرارت جذب گردد. یک کپسول آتش نشانی آب و گاز از آب دیونیزه تشکیل می‌شود. قطرات آب به قدری کوچک هستند که هیچ گونه پسماندی به جای نخواهند گذاشت و ناحیه را خیس و مرطوب نخواهند کرد. این کپسول به منظور خنک کردن و همچنین خفه کردن آتش به عنوان یکی از بهترین و قدرتمندترین کپسول‌های موجود در خاموش‌کننده‌های دستی محسوب می‌شود.
آب دیونیزه استفاده شده در کپسول آتش نشانی آب و گاز غیر ‌رسانا بوده و همچنین دارای هیچ گونه مواد سمی نیست. ذرات آب خروجی با سرعت بسیار بالایی آتش را خنک خواهد کرد. به دلیل اینکه قطرات اسپری شده بر روی آب بسیار کوچک هستند پس از پایان عملیات هیچ گونه خیسی و آثاری از آب به جای نخواهد ماند. به همین دلیل این کپسول آتش نشانی یکی از بهترین گزینه‌ها برای آتش سوزی‌های برقی است. همچنین از این کپسول آتش نشانی می‌توانید برای اطفاء حریق کتاب‌ها و پرده‌ها و وسایل این چنینی استفاده کنید.

CO2 (دی اکسید کربن)

این کپسول آتش نشانی حاوی گاز دی اکسید کربن است که می‌توانید از آن برای اطفاء حریق و خاموش کردن تجهیزات الکتریکی و مایعات قابل اشتعال استفاده کنید. در واقع در زمان تخلیه و استفاده این گاز هیچ گونه پسماند و کثیفی از آن به جای نخواهد ماند که همین دلیل باعث استفاده از این کپسول آتش نشانی در آتش سوزی‌های تجهیزات الکتریکی است. این نوع از کپسول‌های آتش نشانی دارای رنگ بدنه قرمز هستند و یک برچسب سیاه و سفید در جلوی محفظه به منظور تشخیص دی اکسید کربن بودن آن استفاده شده است. به طور کلی سیلندر کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن در وزن‌های دو و پنج کیلوگرمی وجود دارد.
شما می‌توانید به دلیل غیر ‌رسانا بودن این گاز، از این کپسول با خاطری آسوده در ساختمان‌های اداری که احتمال آتش سوزی در اتاق‌های سرور و یا در کامپیوتر‌های آن‌ها وجود دارد، استفاده نمایید. این مدل از کپسول‌های آتش نشانی، حاوی دی اکسید کربن به صورت مایع است و زمانی که مایع دی اکسید کربن آزاد می‌شود؛ اکسیژن موجود در آتش را خنثی می‌نماید. به علت پر کاربرد بودن سیلندر‌های کپسول آتش نشانی در سال‌های گذشته کیفیت محصولات بالاتر رفته و به منظور مقاومت بیشتر بدنه سیلندر‌های کپسول آتش نشانی از متریال بسیار باکیفیت استفاده می‌شود.

فوم (کف)

کپسول‌های آتش نشانی فوم که یکی از رایج‌ترین انواع کپسول‌های آتش نشانی به شمار می‌آیند که در آتش سوزی‌های جامدات و مایعات قابل اشتعال می‌توانید ار آن‌ها بهره‌مند شوید. در واقع این کپسول‌های آتش نشانی لایه پوششی مانند پتو بر روی آتش به وجود می‌آورند که این لایه پوششی موجب خفه شدن مواد در حال سوختن می‌شود.
یکی از بهترین کپسول‌های آتش نشانی که برای جلوگیری از انتقال به سایر نقاط و مهار آتش مایعات قابل اشتعال مورد استفاده قرار می‌گیرد، کپسول فوم است. این کپسول معمولاً با نوار کرم رنگی در قسمت بالای آن مشخص خواهد شد و برای خاموش کردن آتش سوزی‌هایی که به واسطه لاستیک و انواع پلاستیک‌ها، پارچه و کاغذ و همچنین چوب ایجاد شده است، استفاده می‌شود. از کپسول فوم می‌توان برای مهار آتش مایعاتی مانند بنزین و الکل و همچنین گازوئیل نیز استفاده کرد.

لوله و اتصالات اطفاء حریق (شیلنگ‌ های اطفاء حریق)

تاکنون علت وجود لوله و اتصالات اطفاء حریق برای شما سوال شده است؟ در این خصوص باید گفت که استفاده از این تجهیزات برای اطفاء حریق و برای مقابله با آتش سوزی نقش بسزایی را در عملکرد صحیح و همچنین افزایش طول عمر سیستم اطفاء حریق ایفا می‌کنند. با توجه به اینکه لوله‌های فلزی دارای خواص مکانیکی هستند باید استحکام مکانیکی بالایی در برابر تغییرات درجه حرارت داشته باشند. همچنین باید لوله و اتصالات تحمل فشار‌های بالا و عملکرد مناسب در زمان‌های اضطراری را داشته باشند.

توجه داشته باشید به منظور احتمال زنگ زدگی و بروز خوردگی در مجاورت لوله با آب و آب حاوی اکسیژن از روکش گالوانیزه برای تمامی لوله‌ها و اتصالات اطفاء حریق استفاده می‌شود. لوله‌های گالوانیزه مقاومت بسیار بالایی را در برابر زنگ زدگی از خود نشان می‌دهند. روش‌های مختلفی برای اجرای لوله کشی سیستم آتش نشانی وجود دارد که از معروف‌ترین روش‌ها می‌توان به روش خشک، روش‌ تر و همچنین روش ترکیبی اشاره کرد. تجهیزات مورد استفاده در سیستم آتش نشانی شامل دنباله آتش نشانی، شیر فلکه آتش نشانی، درپوش آتش نشانی، قرقره آتش نشانی، نازل و جعبه آتش نشانی است که از مهم‌ترین تجهیزات سیستم آتش نشانی به شمار می‌آیند.

جعبه آتش نشانی

به طور کلی می‌توان گفت جعبه‌ای که حاوی تجهیزات اطفاء حریق است و در داخل ساختمان نصب می‌گردد، به جعبه آتش نشانی معروف است. در این جعبه مجموعه‌ای از تجهیزات آتش نشانی تعبیه شده است که برای زمان‌های اضطراری به منظور مقابله با آتش سوزی استفاده می‌شوند. این تجهیزات مانند کپسول آتش نشانی، شیلنگ و نازل آتش نشانی است. انواع مختلفی از جعبه‌های آتش نشانی در بازار وجود دارد که با در نظر گرفتن محل نصب تفاوت خواهند داشت و بر اساس نیاز خود می‌توانید هر یک را تهیه کنید. در واقع این جعبه‌های آتش نشانی شامل جعبه آتش نشانی دیواری و جعبه آتش نشانی محوطه‌ای هستند.

در جعبه آتش نشانی دیواری دو نوع روکار و توکار را شاهد هستیم و در جعبه آتش نشانی محوطه‌ای، نوع پایه دار و ‌ایستاده در بازار یافت می‌شود. لازم به ذکر است این جعبه‌ها از نظر نوع کاربرد نیز دسته‌بندی می‌شوند که به طور کلی به جعبه نگهدارنده کپسول آتش نشانی و جعبه نگهدارنده شیلنگ آتش نشانی تقسیم‌بندی می‌شوند. به طور معمول جنس این جعبه‌ها از استیل و فایبرگلاس است و از نظر ظاهری به جعبه آتش نشانی تک درب، دو درب، دوقلو، نور تاب، دکوراتیو و کرکر‌های طبقه‌بندی می‌شوند. ابعاد جعبه آتش نشانی باید به صورتی باشد که شیلنگ و کپسول آتش نشانی درون آن جای بگیرد اما سایز‌ها و اندازه‌های استاندارد نیز به این منظور در بازار وجود دارد.

عوامل متعدد و زیادی وجود دارند که می‌توانند در انتخاب جعبه آتش نشانی مورد نظر تأثیر‌گذار باشند که از جمله این عوامل می‌توان به جنس و ضخامت ورق جعبه آتش نشانی اشاره داشت. نکته‎‌ای که باید در نظر داشته باشید این است که تمامی تجهیزات آتش نشانی به خصوص جعبه آتش نشانی باید دارای استاندارد مناسبی باشند.

اسپرینکلر آتش نشانی

به سیستم‌های پاشش آب که برای کنترل آتش سوزی و همچنین جلوگیری از پیشرفت آتش مورد استفاده قرار می‌گیرد، اسپرینکلر آتش نشانی می‌گویند. در واقع از این سیستم می‌توان برای زمان‌هایی که توانایی آتش نشان برای استفاده از مقدار مناسبی از آب محدود است، استفاده کرد. سیستم اسپرینکلر آتش نشانی به صورتی طراحی شده که موجب کاهش سرعت گرمای آتش خواهد شد. لازم به ذکر است داخل شیشه اسپرینکلر، مایع و همچنین بخار مایع استفاده می‌شود. برای لوله کشی اسپرینکلر می‌توان به سه روش اقدام کرد که این روش‌ها با در نظر گرفتن منابع آبی و محل ورودی ساختمان مشخص می‌شوند. این روش‌ها به روش‌های درختی و روش حلقه و همچنین روش شبکه مرسوم هستند.

×
واتساپ
اینستاگرام
پشتیبانی آنلاین

تجهیزات ایمنی ایران

فرم مشاوره رایگان

متن سربرگ خود را وارد کنید